Spór o stawkę VAT dla dań typu fast-food – aktualne problemy interpretacyjne

Autor: Łukasz Matusiakiewicz

Dodano: 14 czerwca 2021
stawka vat od fast foodów
Orzeczenie TSUE dotyczyło polskiego podatnika, franczyzobiorcy znanej sieci placówek gastronomicznych, oferującej np. hamburgery i frytki. Dania przygotowywane są na miejscu i sprzedawane do spożycia na miejscu, jak również na wynos, zarówno wewnątrz restauracji, z jej okienek zewnętrznych lub wewnątrz galerii handlowych w tzw. strefach restauracyjnych. Organy podatkowe były zdania, iż cała sprzedaż podatnika powinna być uznana za „usługi związane z wyżywieniem”, co podlega opodatkowaniu VAT według stawki 8%, nie zaś jako dostawa „gotowych dań”, gdzie zastosowanie ma stawka VAT 5%.

Orzeczenie TSUE dotyczyło polskiego podatnika, franczyzobiorcy znanej sieci placówek gastronomicznych, oferującej np. hamburgery i frytki. Dania przygotowywane są na miejscu i sprzedawane do spożycia na miejscu, jak również na wynos, zarówno wewnątrz restauracji, z jej okienek zewnętrznych lub wewnątrz galerii handlowych w tzw. strefach restauracyjnych. Organy podatkowe były zdania, iż cała sprzedaż podatnika powinna być uznana za „usługi związane z wyżywieniem”, co podlega opodatkowaniu VAT według stawki 8%, nie zaś jako dostawa „gotowych dań”, gdzie zastosowanie ma stawka VAT 5%.

Testuj Portal Biur Rachunkowych i magazyn Biuro Rachunkowe w praktyce przez 14 dni bezpłatnie.

To kompleksowy serwis ekspercki przeznaczony specjalnie dla właścicieli biur rachunkowych, który oferuje:

  • Portal Biur Rachunkowych – aktualności, zmiany, komentarze (w podziale na 12 zagadnień tematycznych), porady
  • Magazyn papierowy i elektroniczny
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami
  • Osobistego Opiekuna
  • Codzienne newslettery
  • Materiały „na życzenie”
  • E-booki, zestawienia, narzędzia
Oferta specjalna »

Logowanie:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Słowa kluczowe:
fast foodystawka VAT